sunnuntai 4. elokuuta 2019

Sebastian Aho- Raumalais-Porilais-Oululais tähti


Sebastian Aho- Professori


Monen teinitytön unelma, miksei pojankin. Maailman älykkäimpiä kiekkolijoita. Kyseessä on Sebastian Aho. Carolina Hurricanesin kasvot ja tärkein pelaaja.  Raumalta lähtöisin oleva Kärppien kasvatti. Ilmeisesti Rauman ”giäl” ei taipunut? Oulusta maailmalle, pureudutaan hieman yksityiskohtaisemmin siihen alla. Nauttikaa- tai ainakin yrittäkää nauttia- tästä se lähtee!

Kuvahaun tulos haulle sebastian aho
Katse kohti kirkkaimpia valoja! Kuva: Yle
Sebastian Antero Aho syntyi Porissa 26.7 1997, mutta on kirjoilla Raumalla, ja muutti yksi vuotiaana Ouluun. Okei, monimutkaista. Puhutaan hänestä siis Oululaisena. Oulun Kärppien juniorimyllyn kasvatti, luistelukoulusta ”edariin” asti. Nuorten MM-sankari, lukuisia unohtumattomia hetkiä leijona paidassa.

Tähti jo nuorena


Ahon junioriura oli häikäisevä, 2011-2012 kaudella, Ahon siis ollessa 14- vuotias, hän tehtaili SM-sarjassa 58 pistettä, karsinnat ja pudotuspelit päälle siihen. Kauden päätyttyä tehosaldo oli uskomaton: 88 pistettä 44 peliin. 2 pistettä per/peli, kuten nokkelimmat laskivat. Seuraavalla kaudella B-junnut, 38 peliä ja 60 pistettä. Ei hullummin siis. U16 maajoukkueestakin Aho sai kokemusta viiden pelin verran, joissa hän nakutti 5 pistettä. 2013-2014, A-junnu kausi, Dominointia ali-ikäisenä ja ensimmäiset Liiga pelit. U18 MM-kisoista hopeaa keväällä.  2014-2015- varausvuosi- jolloin Ahon nimi alkaisi olla tuttu monelle. Nyt alkaisi vasta se työnteko-hikeä ja verta-töitä ja vielä enemmän töitä.

2014-2015 kausi kului Liigan puolella, pikavisiittejä A-junnuihin lukuunottamatta. 27 peliä ja 11 pistettä. Ei mitään tajunnan räjäyttävää, mutta ikää oli vasta 17-vuotta. Keväällä tapahtui jotain, se varmaan pyörii vieläkin Kärppä fanien päiväunissa. Ivan Huml, läpisyöttö Aholle. Rystylle ja PAM. Juha Metsolan puikot auki, ja kiekko maaliin. Kädet kattoon ja muumilimua juomaan. A´vot, paikka Oululaisten sydämissä. Kesällä varaus Hurricanesiin. Ryöstö, aivan älytön ryöstö. 35. pelaaja, toisella kierroksella, ja kun katsoo Ahoa nyt hän olisi helposti top 10 varaus tuonna kesänä. Seuraavalle kaudelle Ahon odotukset kasvoivat. Matka tähtiin oli auki, se pitäisi vain kulkea.

Läpimurto- kohti NHL:ää


Harva 18-vuotias nappaa kärppien joukkueesta paikan. Todella harva- tuskin kukaan- 18-vuotias paukuttaa pisteitä pinna per/ peli tahdilla. Aho pystyi, johti joukkoja edestä. Oli joka ilta vaarallinen pelaaja, jota vastustajan piti vartavasten vartioida. Jopa Jesse Puljujärvi näytti hyvältä hänen vierellään. Vuodenvaihteen U20 kotikisat. Pula-Aho ketju, Patrik Laine-Aho-Puljujärvi järisytti vastustajan puolustusta. Puljujärvi vie pistepörssin, Ahon ollessa toinen ja Laine kolmas. Liigan pudotuspeleissäkin kulki, Kärpät otti pronssia ja Aho matkasi MM-kisoihin. Sieltä hopeaa Laineen rinnalla ja NHL läpimurtoa hakemaan ensikaudella. Oulu jäisi hetkeksi taakse, ainakin pelihommien osalta.
Aiheeseen liittyvä kuva
Kultainen kaksikko, Aho ja Laine! kuva:mtv

Aliarvostettu tähti


NHL. Tarunhohtoinen liiga, jonne vain parhaat pääsevät. Hirvittävä työmäärä pitää tehdä. Aho aloitti sen jo nuorena. Sebastianin äiti, Leena Aho, kertoi iltalehdelle 2015, kun Aho oli ratkaisemassa finaaleita Tampereen Tapparaa vastaan, että Ahon työmoraali on ollut aina korkealla. Halu kehittyä on vienyt häntä eteenpäin. Pelisilmä on pihapelien ansiota, ihmekkös hän keikkuukin syöttöpörssin kärkisijoilla. Pelisilmä ei ole kuitenkaan vain ja ainoastaan syöttöjä. Se on oikeita ratkaisuja kentällä, niitä pieniä asioita, jotka ratkaisevat paljon. Varsinkin, kun peli on nykyvuosina nopeutunut hirveästi. Aho ei ole kentän fyysisin, tai edes nopein pelaaja. Se mikä tekee hänestä erittäin spesiaalin on hänen pelisilmänsä. Aivot ovat kuin tietokone joka raksuttaa koko ajan, se ei ylikuumene eikä se tee miltei koskaan huonoja ratkaisuja.

Ensimmäisellä NHL kaudella Ahon oli määrä valloittaa pelipaikka Hurricanesin joukkueesta. Ja mitä vielä? Heti alusta alkaen Hurricanesin parhaita hyökkääjiä. Sisäisen pistepörssin toinen, miltei 50 pistettä. Alussa Aholla oli vaikeaa, kuten olettaa saattaa. Uusi maa ja kulttuuri. Aho osoitti kypsyyttään ja loppukaudesta nähtiin aivan uusi Sebastian Aho- tai no ei aivan uusi- oltiihan tätä nähty jo kotoisessa Liigassamme.

Toinen kausi oli askel lähemmäksi läpimurtoa. Kesän aikana tehty työ ei valunut hukkaan, kun Aho viimeisteli 65 pistettä, joista 29 oli maaleja. Otteluita kertyi 78. Aho on siitä tärkeä pelaaja, että hän ei ole aina sairastuvalla. Tämä on tärkeää Hurricanesille, joka elää tai kuolee Ahon esityksistä. Kävi dominoimassa MM-kisoissa ja sijouttui pistepörssin toiseksi, Patrick Kanen ollessa ensimmäinen. Luotettava kahden suunnan pelaaja saa joukkueelta, valmennukselta ja faneilta täyden luoton. Hän on kuitenkin aliarvostettu, tämä tulisi muuttumaan seuraavalla kaudella. Pian kaikki tietäisivät, miten arvokas pelaaja Aho on Hurricanesille.

Kausi 2018-2019 koitti. Ahon viimeinen kausi tulokassopimuksesta. Kauden jälkeen Aho solmisi suuren sopimuksen, joka veisi hänet Hurricanesin palkkakärjeksi. Kausi alkoi hyvin ja taso pysyi korkealla. Kauden edetessä Hurricanes oli jäänyt pudotuspelijunasta. Aho nosti tasoaan entisestään keväällä, sattumaako, että Hurricanes pääsi pudotuspeleihin? Viimeistään nyt Aho nousi MVP keskusteluihin sellaisten pelaajien, kuten Sidney Crosbyn, Connor McDavidin, Nikita Kucherovin ja  Kanen kanssa. Mielestäni Kucherov ansaitsi Hart Trophyn (tärkein pelaaja joukkuelleen), mutta Aho oli yksittäisenä pelaajana lähes yhtä tärkeä. Kucherovilla oli Steven Stamkos, Brayden Point ja Victor Hedman apuna, mutta ketä Aholla oli? Ei mitään pois Teuvo Teräväiseltä, mutta Aho joutui pelaamaan huonompien pelaajien kanssa, toisaalta ei yhtä huonojen kuin McDavid. Pudotuspeleissä Aho johdatti Hurricanesin aina toiselle kierrokselle asti keräten 12 pistettä 15:sta pelistä. Runkosarjan tehot olivat myös komeat: 82 peliä ja 83 pistettä. Yli pinna/per peli tahtia Teräväisen, Andrei Svecnikovin ja Justin Williamsin kanssa. Moni tuskin tunnistaa kyseisiä nimiä. Ahon nimi on aivan ansaitusti mukana kapteenikeskusteluissa.
Kuvahaun tulos haulle sebastian aho
Joukkojensa johtaja! kuva: NHLPA

Miljonääri


Sopimusneuvottelut ovat pirunmoista säätämistä ja vääntämistä. Carolinan GM Don Waddel tarjosi pilkkahintaista sopimusta. Huhujen mukaan sen vuosiansiot olisivat ”vain” 6 miljoonaa dollaria kaudessa. Montreal Canadiens riensi ”apuun” ja teki offer sheatin (tarjosivat tarjouksen Ahosta, jos tämä menisi läpi joutuisi Montreal maksamaan korvauksia, eli varausvuoroja). Lopulta Aho solmi etupainotteisen sopimuksen Hurricanesin kanssa. Sopimus on viisivuotinen eli ulottuu kauden 2023–2024 loppuun asti. Sen jälkeen Ahosta tulee rajoittamaton vapaa agentti, eli jos hän ei solmi uutta sopimusta Hurricanesin kanssa he menettävät Ahon ilmaiseksi muulle seuralle. Allekirjoitusbonuksia kertyy Aholle kahden ensimmäisen kauden aikana 21 miljoonaa, kun taas peruspalkka on 700 tuhatta dollaria. Kolmelta viimeiseltä kaudelta bonukset menevät: 6.95 miljoonaa, 5.25 miljoonaa ja 5.25 miljoonaa. Peruspalkka on 750 tuhatta dollaria per kausi. 42.270 miljoonaa. Ahosta tuli miljonääri. Ahon sopimus rasittaa Hurricanesin palkkakattoa 8.454 miljoonaa euroa per kausi.

Tässäpä kaikki Ahosta. Kyseessä on nuori jannu, vasta 22-vuotias. Silti hän on saavuttanut paljon urallaan. Vain kirkkain puuttuu eli Stanley Cup puuttuu. Jos tahti jatkuu samanlaisena Aho voittaa sen joku päivä. Minkä seuran väreissä, sitä kukaan ei osaa sanoa.



Loppu turinat


Päätin tuossa äskettäin, että julkaisutahti on ensiviikosta seuraavanlainen: vähintään kaksi tekstiä per viikko, päivät ovat Keskiviikko ja Launtai. Kannattaa tuoloin klo 12 alkaen olla kulmilla ;) Joku bonus teksti voi tulla, mutta koulu vie aikaa. Riippuu todella paljon jaksosta miten ehtii kirjoitella. Oikein kiva jos luit tänne asti! Merkkaa todella paljon. Teitä kävijöitä ja lukijoita on tullut HUIMASTI lisää. Suuri kiitos siitä! Pysykäähän mukana jos tekstit kiinnostaa. Heippuli hei <3


pssstt.. Ahon statsit https://www.eliteprospects.com/player/152111/sebastian-aho

ja tässä Crosby teksti, käy lukemassa jos et jo ole! https://rystylattytarinoitajaakiekosta.blogspot.com/2019/08/sidney-crosby-halifaxista-voittajaksi.html

4 kommenttia:

  1. Raumalaiset syntyy porissa ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lähteen mukaan tuo pätee varmana 2001 jälkeen. ihmettelen miksi Aho on siis syntyny Porissa, kun tuohon aikaan Raumallakin oli synnytyssairaala! Mutta tarkkaa lukemista, propsit siitä. Synnyttäminen ei ollut tämän tekstin pointti, mutta pahoittelut :D

      Poista

Viisaudenhampaan poisto ja Kouvola

 Jaahas, kuulin huhuja. Suomen blogiskene oikein huusi Rystylättyä takaisin. Alempana luvassa hieman kuulumisia ja muuta turhaa jaarittelua,...